Gündəm / Cəmiyyət / Sosial / Səhiyyə

Kartofun faydaları və zərərləri

Kartofun faydaları və zərərləri

Kanal14.az: - Kartof yeraltında yetisen bir tərəvəzdir. Eyni zamanda, kartofun hər fəsildə yetişdirilə bilməsi onu digər tərəvəzlərdən bir addım qabaqlayır. Torpağın altında böyüdükcə, torpaqdakı vitamin və mineralları birbaşa qəbul edə bilən vacib bir qida mənbəyidir. Kartofun tərkibində ümumiyyətlə K, C, E kimi vitaminlər var. Tərkibində kalsium mineralları və bədənimiz üçün zəruri olan bir çox mineral var.

Krtofun çox faydalari və zərərleri var. Buna görə mütəxəssislər qaynadılmış kartofun daha faydalı ola biləcəyini söyləyirlər. Çünki qaynadıqda bakteriya yüksək temperaturda mehv ola bilər. Kartofların faydaları ümumiyyətlə dəri sağlamlığı baxımından əhəmiyyətlidir. Kartof bədəndəki qara ləkələrin aradan qaldırılması üçün, quru dərilər üçün, üzdəki istenmeyen qırışlar üçün istifadə olunur. Bundan əlavə, kartof saçdakı faydalı bir bitkidir və saçlara parlaqlıq verir və canlı görünməsinə imkan yaradır. Kartofun faydaları və zərərləri haqqında ətraflı danışacağıq.

Kartof tərəvəzində bir çox mineral olduğu üçün daha çox vitamin istifadə edilə bilər. Kartof çiy yeyileceyi üçün kartof suyu hazırlayıb ice bilərsiniz. Xam kartofun faydaları aşağıdakılardır:

Anemiya xəstəliyinə qarşı qan istehsalını sürətləndirir.

Qan təzyiqi xəstələri üçün istehlak edilməli vacib qidalardan biridir. Kartof yeyilmesi qan təzyiqini tarazlaşdırma xüsusiyyəti ilə arta bilər.
Bədəndə yığılan zərərli toksin maddələrini çıxarmaqda rol oynayır.

Gutun müalicəsində istifadə olunur.

Bəzi xüsusiyyətlər sayəsində iltihabı aradan qaldırır və oynaqlarda ağrıları azaldır.

Çiy kartof, qəbizlik, ürək yanması, ürək bulanması və həzm kimi bir çox həzm sistemi xəstəliklərinin müalicəsi üçün isyifade edilə bilər.

Kartof dəriyə çox faydalıdır. Bədənimiz üçün bir çox faydası olsa da, dəri üçün ən çox faydası var. Göz ətrafındakı bənövşəyi və qara halqa meydana gəlmənizin qarşısını alır və dərinizi təmiz saxlayır. Yaşlanma əleyhinə olaraq bədəndəki qırışları aradan qaldırmaq üçün istifadə edilə bilər. Ayrıca, bəzi insanlarda görülən qara ləkələr arasında eynidır. Quru və nəmsiz dəridə kartofdan maska hazırlayaraq dəriyə tətbiq oluna bilər. Əlbəttə ki, kartof müəyyən formulalar çərçivəsində istifadə edilməlidir. Əks təqdirdə bəzi yan təsirlərə səbəb ola bilər.


Qaynadılmış kartof suyu çiy kartofdan bir az daha az təsirə malik olsa da, xam kartofdan fərqli fayda verə bilər. Məlum olduğu kimi, bəzi faydalı bakteriyalar müəyyən temperaturda işlədikləri üçün yüksək temperaturda aktivləşə bilər. Qaynadılmış kartof suyu mədə xəstəlikləri, qəbizlik və bəzi dəri xəstəlikləri üçün yaxşıdır. Bundan əlavə, qaynadılmış kartof suyu zəifləməyə kömək edir. Kartofun tərkibində çox miqdarda lif var. Beləliklə, diabet xəstələri üçün idealdır. Kartofa qarşı allergiyanız yoxdursa, diyetinizə qaynadılmış kartof suyu əlavə edib 3 gündə 5 kilo arıqlaya bilərsiniz. Qaynadılmış kartof suyu dəridəki ləkələri də azaldır. Qaynadılmış kartof suyu dərinin təmizlənməsi üçün də istifadə edilə bilər.

Kartof pəhriz siyahılarına daxil edilə bilər. Ancaq kartofun kalorisi bir qədər yüksək olduğuna görə tez-tez daxil edilməməlidir. Həddindən artıq istehlakda bəzi yan təsirləri və qəbizlik kimi pis şərtləri hiss edə bilərsiniz. 100 qram kartofda 77 kkal kalori var. Bundan əlavə, 100 qram kartof və onların dəyərləri aşağıdakı kimidir:

Kalori: 77 kkal 3.9%

Karbohidrat: 17,5 q 5.8%

Lif: 2,1 q 8.4%

Zülal: 2.0 g 4.1%

Yağ: 0,1 g 0,1%

Xolesterol: 0.0 mq 0.0%

Vitamin A: 2.0 IU 0.0%

Vitamin C: 19,7 mq 32,8%

Kalium: 425.0 mq 12.1%

Kalsium: 12.0 mq 1.2%

Dəmir: 0.8 mq 4.5%